AURORA MUSIC FESTIVAL STOCKHOLM
24-26 AUGUSTI
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/8/c/auroramusic.se/httpd.www/wp-includes/kses.php on line 893Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/8/c/auroramusic.se/httpd.www/wp-includes/kses.php on line 893Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/8/c/auroramusic.se/httpd.www/wp-includes/kses.php on line 893Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/0/8/c/auroramusic.se/httpd.www/wp-includes/kses.php on line 893
24-26 AUGUSTI
I samarbete med Konserthuset Stockholm & Kungasalen KMH
”Våra Aurora-festivaler är födda ur kärleken till den klassiska musiken. Med en ambition att sprida den bästa musiken, den vi tycker om, till både stora och små platser. Vi vill skapa möten mellan människor och den klassiska musiken. Möten mellan artister som framför och människor som lyssnar. Vi tror att musiken har en kraft som kan betvinga gränser. Vi tror att musiken har förmågan att skymma olikheter och förena oss i lyssnandet. Vi tror att vi alla blir till i musiken”
Så lyder delar av det motto som är utgångspunkten för Aurora Musics verksamhet. Aurora Music arrangerar denna festival i samarbete med Konserthuset Stockholm och Kungliga Musikhögskolan och bjuder på ett rikt uppbåd av både svenska och internationella stjärnartister.
Sedan 2006 har Aurora producerat hela 41 festivaler i Västra Götaland och sedan 2017 även i Stockholm. I centrum för årets festival står den nybildade kammarorkestern Aurora Chamber Orchestra. Orkestern är frukten av alla tidigare Aurorafestivaler och de många musikerkontakter som skapats. Ledare är en av Europas mest meriterade musiker, den enastående Gordan Nicolic, tidigare bland annat konsertmästare i London Symphony Orchestra och Chamber Orchestra of Europe.
Bland övriga stjärnartister vid årets festival finns också Mischa Maisky – cello, Isabelle van Keulen – violin, Jukka-Pekka Saraste – dirigent, Stefan Sauk – skådespelare, Johannes Gustavsson – dirigent, och många fler.
Det omfattande programmet bjuder på bland annat solokonserter för violin och cello och symfonier av Tjajkovskij och Sibelius. Dessutom massor av kammarmusik och även poesi och texter, bland annat ur Thomas Manns Döden i Venedig. Festivalen bjuder också in till Aurora Talks, där alla får möjlighet att möta artisterna i intressanta samtal och paneler.
Festivalen har två konsertplatser; Konserthuset Stockholm och Kungasalen/Kungliga Musikhögskolan
Varmt välkomna!
Aurora Music
Ola Larsson
General manager and Artistic Director
Mischa Maiksy
Kammarmusik
Invigningskonsert med musikprofilen och cellolegenden Mischa Maisky.
Aurora Music Festival invigs med en av världens mest framstående musikprofiler – cellolegenden Mischa Maisky. Han studerade för Rostropovitj och är sedan decennier en av de absolut främsta företrädarna för sitt instrument. ”Han kombinerar musikalisk poesi och utsökt elegans med både temperament och briljant teknik”, menade Rostropovitj.
Under festivalen kommer han att framföra två av de allra mest älskade cellokonserterna, Dvoráks cellokonsert och Haydns första cellokonsert. Vid den här invigningskonserten är det Haydn-konserten som står i fokus. Ett verk som under 200 år bara existerade som ett fragment av första satsens tema. Lyckligtvis hittade en musikforskare 1961 resten av konserten i en notsamling som fanns bevarad i Nationalmuseet i Prag.
Konserten inleds i nordisk stil med stråkmusik av Carl Nielsen. Vi får också uppleva en av 1900-talets mest framstående tonsättare – Iannis Xenakis. En höjdpunkt är naturligtvis Beethovens Grosse Fuge i bearbetning för stråkorkester. Detta snart 200 år gamla verk upphör aldrig att fascinera, ett av mänsklighetens största konstverk menar många.
I samarbete med Konserthuset Stockholm.
Ungefärliga tider
Carl Nielsen Little Suite for Strings Op. 1 – 15 minuter
Joseph Haydn Cellokonsert nr 1 C-dur – 24 minuter
Paus – 25 minuter
Lera Auerbach T’filah för soloviolin – 7 minuter
Iannis Xenakis Aroura för 12 stråkar – 12 minuter
Ludwig van Beethoven Grosse Fuge, version för stråkorkester – 20 minuter
Aurora Chamber Orchestra
Gordan Nikolic ledare
Mischa Maisky cello
Brusk Zanganeh violin
Peer Gynt Suite
Dvoraks Pianokvintett räknas till ett av de största mästerverken av romantisk kammarmusik.
Från sin utanförposition i den böhmiska delen av det habsburgska väldet kunde Antonín Dvorák både ta del av samtidens musikaliska nyheter och på samma gång behålla en välbehövlig distans till dem.
Han kunde fascineras av Wagners nya musik och samtidigt stå på vänskaplig fot med Brahms – en ekvation som annars var svår att få ihop i det sena 1800-talets musikvärld. Det var dessutom detta utanförskap och Dvoráks nära koppling till hemlandets musik som till slut gjorde honom till en av tidens mest efterfrågade tonsättare på den internationella arenan.
Stråkkvintetten i Ess-dur tillkom under hans vistelse i USA, då även den kända symfonin ”Från nya världen” komponerades. Tonfallet och den flödande melodiken från det större verket känns även igen i kvintetten.
Här framförs den av mycket meriterade musiker från olika delar av världen Violin – Eszter Haffner och Igor Gruppman Viola: Sasha Zemtsov, Cello: Torleif Thedéen, Piano: Nina Tichman.
Dessa 5 eminenta musiker är alla både solister, kammarmusiker och professorer vid stora musikhögskolor i Europa
Både den älskade Anitras dans och Bergakungens sal ingår i Griegs underbara orkestersvit om Per Gynt. Här framförd av Aurora Symphony Orchestra. Dirigent meddelas i augusti
Ungefärliga tider
Edvard Grieg Peer Gynt Suite No. 1 Op. 46 – 15 minuter
Antonin Dvorak Piano Quintet No. 2 Op. 81 – 40 minuter
Aurora Symphony Orchestra
Violin – Eszter Haffner och Igor Gruppman
Viola: Sasha Zemtsov
Cello: Torleif Thedéen
Piano: Nina Tichman.
Tchaikovsky
Tchaikovskys stora 5e symfoni och Sibelius fantastiska violinkonsert
Lördag 25 augusti kl 15:00
Tchaikovskys 5e symfoni. Ett mer idiomatiskt verk för en symfoniorkester än denna symfoni får man leta efter. Det lyfter fram det som en symfoniorkester kan berätta bättre än någon annan musikform, starka dynamiska svängningar, medryckande melodier, kraftfull dramatik, transparenta klanger, sugande rörelser och tvära kast i känslolägena. Tjakovskij vet precis vilka knappar han ska trycka på för att nå full effekt. Efter den långsamma inledningen, kastar han sig på osvikligt manér direkt in i dramatiken. Den följs av längtan, gäckande förhoppningar och vackra drömmar som övergår i mer dramatik.
Sibelius violinkonsert är en av världens mest framförda och mest inspelade Den sista stora högromantiska violinkonserten? Kanske det. En av de bästa? Absolut. Den uruppfördes 1904, men den självkritiske Jean Sibelius var inte nöjd. Han drog tillbaka konserten och skrev om den. Året därpå var han klar. Men det dröjde faktiskt till 30-talet och Jascha Heifetz innan verket vann sin verkliga popularitet. Vill man ha konserten på cd, och det vill man, vimlar det av inspelningar.
Ungefärliga tider
Missy Mazzoli – Violent, Violent Sea- 11 minuter
Jean Sibelius Violinkonsert Op 47 – 30 minuter
Paus – 25 minuter
Peter Ilyich Tchaikovsky Symfoni Nr. 5, Op 64 – 50 minuter
Aurora Symphony Orchestra
Dirigenter: Jukka Pekka Saraste och Johannes Gustavsson
Solist: Isabelle van Keulen – Violin
Döden i Venedig
Kammarmusik
Aurora Chamber Orchestra tillsammans med skådespelaren Stefan Sauk.
Thomas Manns kortroman Döden i Venedig från 1912 har satt outplånliga spår i vår kultur. Boken och Viscontis filmiska mästerverk med Mahlers musik har gett inspirationen till den här konserten.
Döden i Venedig är en försynt bikt och samtidigt en tragisk moralitet om en man som poetiserar sina begär. Texten är också skrämmande modern i sin beskrivning av en samhällsanda och tid som är besatt av det unga. Vid den här konserten får vi höra musik av Maurice Ravel, Sofija Gubajdulina och Edvard Grieg. Skådespelaren Stefan Sauk kommer att läsa utdrag från boken varvat med musiken.
En central gestalt vid konserten är naturligtvis Gustav Mahler, eftersom Mann var så starkt påverkad Mahler att han döpte romanens huvudperson efter honom. Adagiettot ur Mahlers 5:e symfoni är också smärtsamt vackert och användes i den berömda filmen.
Medverkar gör Aurora Chamber Orchestra under ledning Gordan Nicolic som också framför Brittens briljanta Frank Bridgevariationer för stråkorkester
Konstnärlig ledare för det här programmet kring Döden i Venedig är Per Nyström, solocellist i Aurora Chamber Orchestra.
I samarbete med Konserthuset Stockholm.
Ungefärliga tider
Benjamin Britten Variations on a Theme of Frank Bridge – 30 minuter
Paus – 25 minuter
Döden i Venedig – utvalda texter ur Thomas Manns roman, Musik av Gustav Mahler, Maurice Ravel, Sofia Gubajdulina och Edvard Grieg – 50 minuter
Aurora Chamber Orchestra
Gordan Nikolic ledare
Stefan Sauk skådespelare
Karelia Suite
Sibelius berättar Karelens historia. Marschen i Kareliasviten tar oss till Käkisalmi, Kexholm vid sjön Ladoga. Här utspelar sig en stor del av Kalevalaeposet och här har åtskilliga slag mellan öst och väst ägt rum. Sibelius hittar kärnan i det finska. Framförs av Aurora Symphony Orchestra. Dirigent meddelas i augusti
Brasskvintetten Stockholm Chamber Brass består av några av Skandinaviens ledande brassmusiker. Ensemblen bildades 1985 och fick sitt internationella genombrott vid den internationella tävlingen för brasskvintetter i Narbonne, Frankrike 1988 då de vann första pris.
Stockholm Chamber Brass har framträtt vid bland annat Schleswig-Holstein Musik Festival, Kissinger Sommer, Prague Spring Festival, Melbourne Brass Festival och Soundstreams i Toronto. Deras repertoar består till största delen av verk skrivna för gruppen samt egna arrangemang av framförallt renässansmusik. Tonsättare som komponerat för Stockholm Chamber Brass är bland andra Anders Hillborg, Sven- David Sandström, Henrik Strindberg, Eino Tamberg, Piers Hellawell, Christian Lindberg, Britta Byström och Paula af Malmborg Ward. Stockholm Chamber Brass har fått fina recensioner världen över för sina inspelningar för BIS Records. ”I cannot imagine that a better brass quintet has ever existed.” American Record Guide
Ungefärliga tider
Jean Sibelius Karelia Suite Op. 11 – 12 minuter
Brass musik (repertoar meddelas inom kort) – 45 minuter
Aurora Symphony Orchestra
Stockholm Chamber Brass
Trumpet: Urban Agnas och Tom Poulson
Trombone: Jonas Bylund
Horn: Annamia Larsson
Tuba: Sami Al Fakir
Sibelius med Saraste
Det är med stolthet Aurora Music Festival presenterar kvällens dirigent, Jukka-Pekka Saraste. Han är en av de allra mest uppskattade och hyllade dirigenterna i musikvärlden i dag. Vid den här konserten leder han Aurora Symphony Orchestra i landsmannen Jean Sibelius magnifika första symfoni. Efter en framgångsrik Europa-turné spelades symfonin vid världsutställningen i Paris år 1900. Sibelius skrev hem: ”Min musik hade en storartad, alldeles kolossal framgång.”
Under festivalen har Jukka-Pekka Saraste också genomfört ett stort utvecklingsprojekt tillsammans med orkestern och artisterna som kallas LEAD. Ett koncept för att utveckla både mentorskap och ledarskap i ett orkestersammanhang.
Ytterligare en höjdpunkt är naturligtvis att åter få välkomna Mischa Maisky, nu som solist i Dvoráks berömda och älskade cellokonsert. Leder orkestern gör dirigenten Johannes Gustavsson. Han blev 2008 den första att tilldelas Herbert Blomstedts dirigentpris av Kungliga Musikaliska Akademien och samma år fick han publikens pris vid Toscanini-tävlingen i Taormina. Under åren har han framträtt med de flesta av Nordens professionella symfoniorkestrar.
Ungefärliga tider
Hannah Kendall The Spark Catchers – 11 minuter
Antonín Dvorák Cellokonsert – 42 minuter
Paus – 25 minuter
Jean Sibelius Symfoni nr 1 – 39 minuter
Aurora Symphony Orchestra
Jukka-Pekka Saraste Dirigent
Johannes Gustavsson Dirigent
Mischa Maisky cello
Violinkonsert med Dvorak
Karl Amadeus Hartmann skrev Concerto funebre under en tid när mänskligheten stod inför ännu ett katastrofalt paradigmskifte. Concerto funebre uruppfördes 1940, under brinn- ande världskrig i St Gallen, Schweiz. Hartmann ville med detta verk spegla den andliga och intellektuella hopplöshet som den tiden var nedsänkt i. Men Hartmanns musik sjunger, trots sitt allvar, samtidigt om hopp, liv och färg. Den uttrycksmässiga kraften i detta verk skapar en form av friktion som ger energi i en tid när humanistiska värden återigen hörs bli ifrågasatta.
For three months, early in 1890, Peter Tchaikovsky went to Florence where he devoted all his energy to composing his opera The Queen of Spades. Work went quickly and within six weeks of returning to St Petersburg the opera was completed. ‘Now I am terribly, indescribably tired!!!’, Tchaikovsky wrote to his cousin, ‘and what do I need now to get me back to normal? To enjoy myself, to go on the binge? Not at all! I am going to start straight away on a large new work, but of a completely different kind; a string sextet.’
The composition of Souvenir de Florence was not easy for Tchaikovsky. ‘I’m composing with unbelievable effort’, he wrote to his brother Modest on the day he started work. ‘I’m hampered not by lack of ideas but by the novelty of the form. There must be six independent and at the same time homogeneous parts.’ And to his friend Ziloti: ‘I constantly feel as though … I am in fact writing for the orchestra and just rearranging it for six string instruments.’ Perhaps Tchaikovsky never really solved this problem. Interpreters of the work today still face the conflicting demands of an orchestral or soloistic approach, and yet this encourages performers towards a virtuoso style which has helped place the Souvenir de Florence among the most popular works in the string chamber music repertoire.
Ungefärliga tider
Stefan Sauk – Texter – 10 minuter
Galina Grigorieva Prayer – for cello & string orchestra – 5 minuter
Karl Amadeus Hartmann Concerto Funebre for violin & string orchestra – 20 minuter
Paus – 25 minuter
Aurora Music Competition – Winner Vinnarkonsert/prisceremoni – 15 minuter
Pjotr Tjajkovskij Souvenir De Florence Op. 70 – 35 minuter
Aurora Chamber Orchestra
Ledare – Gordan Nikolic
Solister: Isabelle van Keulen – Violin, Torleif Thedeen – Cello
Skådespelare: Stefan Sauk
Kammarmusik med fri entrè
Drygt 200 musiker från över 40 länder deltar i Aurorafestivalen i Stockholm.
Många av dem är musikstuderande (master/diplom) eller frilansande musiker. De kommer till Aurora för att dels göra konserter, delta i Aurora master classes och den nya Aurora Music Competition. De 200 musikerna är utvalda från hundratals auditions.
Programpunkterna nedan har alla fri entré. Du måste boka dina biljetter ändå online utan kostnad.
Dessa Konserter och Talks är mycket populära och tenderar att snabbt bli överbokade så var ute i god tid.
De bildar ett 40-tal ensembler där all typ av härlig kammarmusik framförs. Allt från solo/duo via kvartetter till blåsensembler etc. Det finns 5 ”Kammarkonserter” i programmet du kan boka dig till.
Aurora talks är ett unikt tillfälle för alla att kunna fördjupa och bredda sina upplevelser av musik. Aurorafestivalen gästas av ett 50 tal ledande internationella artister, solister och dirigenter. Möt några av dem i ett öppet och otvunget samtal där de delar med sig av sina erfarenheter och tankar.
Aurora Music Competition
De flesta av musikerna deltar också under veckan i Aurora Music Competition som på fredagen får sin final i Kungasalen. Här blir det både ett jurypris och ett publikpris som framröstas av publiken.